Hopp til innholdet Hopp til hovedmenyen Hopp til bunnmenyen

Bokstav eller bilde? Initialer og deres funksjon i Kongespeilet

Bokstav eller bilde? Initialer og deres funksjon i Kongespeilet

Bildet er hentet fra Facebook-arrangementet.

Tider

  • Onsdag 30. august 2017, fra 19:00

Kongespeilets manuskript (ca. 1275) er et vitnesbyrd om den praktfulle håndskriftkulturen i middelalderen. Håndskriftens størrelse, den visuelle oppbygningen på manuskriptsiden og ikke minst en vakker skrift henviser til et manuskript med høy status og som kunne ha vært i bruk i et kongelig område. Men hvordan leste folk i middelalderen i et sånt manuskript? Hvilken rolle spilte de visuelle elementene når én skulle finne sin vei gjennom teksten? Og hva kan vi si om vår egen forståelse av den visuelle strukturen i en bok i dag?

I dette foredraget vil stipendiat Katharina Heinz ved Universitetet i Oslo se på de fargerike initialene i manuskriptet til Kongespeilet, hvordan de påvirket forståelsen og lesningen av teksten, og diskutere deres funksjon som hjelp til å huske innholdet av teksten.

Etter foredraget er det mulighet for omvisning i utstillingen "Kongens velde" med spesiell vekt på Kongespeilet som Slottsfjellsmuseet har til innlån. Det unike manuskriptet leveres tilbake til København i midten av september.

Foredraget er i samarbeid med Høgskolen i Sørøst-Norge.

Entré kr. 100/50,-

Vær velkommen!

Sted

Slottsfjellsmuseet

Farmannsveien 30, Tønsberg

Powered by Google

Du kan åpne adressen Farmannsveien 30, Tønsberg i Google Maps eller Apple Maps programmet.