Hopp til innholdet Hopp til hovedmenyen Hopp til bunnmenyen

Synes du kalenderen er tom? Finn ut hvorfor vi ikke kan hente arrangementer fra Facebook.

Bokstav eller bilde? Initialer og deres funksjon i Kongespeilet

Bokstav eller bilde? Initialer og deres funksjon i Kongespeilet

Bildet er hentet fra Facebook-arrangementet.

Tider

  • Onsdag 30. august 2017, fra 19:00

Kongespeilets manuskript (ca. 1275) er et vitnesbyrd om den praktfulle håndskriftkulturen i middelalderen. Håndskriftens størrelse, den visuelle oppbygningen på manuskriptsiden og ikke minst en vakker skrift henviser til et manuskript med høy status og som kunne ha vært i bruk i et kongelig område. Men hvordan leste folk i middelalderen i et sånt manuskript? Hvilken rolle spilte de visuelle elementene når én skulle finne sin vei gjennom teksten? Og hva kan vi si om vår egen forståelse av den visuelle strukturen i en bok i dag?

I dette foredraget vil stipendiat Katharina Heinz ved Universitetet i Oslo se på de fargerike initialene i manuskriptet til Kongespeilet, hvordan de påvirket forståelsen og lesningen av teksten, og diskutere deres funksjon som hjelp til å huske innholdet av teksten.

Etter foredraget er det mulighet for omvisning i utstillingen "Kongens velde" med spesiell vekt på Kongespeilet som Slottsfjellsmuseet har til innlån. Det unike manuskriptet leveres tilbake til København i midten av september.

Foredraget er i samarbeid med Høgskolen i Sørøst-Norge.

Entré kr. 100/50,-

Vær velkommen!

Sted

Slottsfjellsmuseet

Farmannsveien 30, Tønsberg

Powered by Google

Du kan åpne adressen Farmannsveien 30, Tønsberg i Google Maps eller Apple Maps programmet.