Hopp til innholdet Hopp til hovedmenyen Hopp til bunnmenyen

Synes du kalenderen er tom? Finn ut hvorfor vi ikke kan hente arrangementer fra Facebook.

Vikingenes stridskunst

Vikingenes stridskunst

Bildet er hentet fra Facebook-arrangementet.

Tider

  • Lørdag 10. september 2016, fra 18:00

Billetter

Nettkjøp

Den svenske forfatteren Lars Magnar Enoksen har skrevet en bok med den svenske tittelen «Vikingarnas stridskonst» som forsøker å beskrive en vanskelig, men interessant emne: hadde vikingene en egen form for stridskunst? Hadde de noen bestemt taktikk i kamp? Var de trent for kamp?

Svaret er ja.

På Tønsberg Vikingfestival gir Enoksen oss et foredrag med dybdesøk i Vikingetidens norrøne krigere fra Sverige, Danmark og Norge. Hvordan de trente opp sine ferdigheter, med spesiell vekt på den enkeltes krigers ferdigheter i nærkamp både med og uten våpen. En framtredende plass blir gitt til de ulike kampidretter som nordboerne henga seg til, f.eks. norrøn brytning. Det siste er en egen form for brytning kalt «glima» som har holdt seg levende fram til moderne tid via Island og i dag igjen er kommet på moten. Lars Magnar Enoksen er selv bryter, tidligere flere ganger svensk og nordisk mester. Lars Magnar er i dag internasjonal hovedinstruktør for Viking Glima Federation

Men hvem har egentlig tenkt på at nordisk snøball-krig i barndom en gang var annerkjent som tidlig trening for den voknes krigføring? Det ga opplæring til steinslynge og steinkasting som ble benyttet i kamp i tillegg øks, sverd og spyd.

Foredraget inneholder også skrildringer av hvordan datidens krigersamfunn var oppbygget, hvordan stridsøvningene gikk til og hvilken grad religionen understøttet en krigstankegang. Ja, at krigen ga like store føringer for religionen som omvendt. Han vil analyserer og tolke mytebelagte slag fra vikingetiden, som Bråvallaslaget og ikke minst slaget ved Svolder hvor den kanskje den største krigerkongen noensinne, Olav Tryggvasson, døde.

Lars Magnar henter informasjon og historiske fakta fra fortidens kilder; Heimskringla, Eddadikt, skaldekvad, runesteinstekster og andre kilder.

Lars Magnar Enoksen (f. 1960) er president i Svenska Kampkonstförbundet (hvor blant annet HEMA og Glima inngår) og har utgitt 26 bøker, hvorav fem omhandler vikingenes stridskunst. Lars Magnar har vært Glimainstruktør siden 1989 og offisielt anerkjent som Skandinavias fremste autoritet i nordisk tradisjonell bryting. Fremdeles aktiv og får årlig æren av å være hovedinstruktør på et titalls tradisjonsrike kampsportseminarer, hvorav halvparten er internasjonale event i Schweiz, Frankrike og USA.
Tid: Lørdag kl 18:00
Sted: Quality Hotel Tønsberg
Pris: GRATIS

Sted

Quality Hotel Tønsberg

Ollebukta 3, Tønsberg

Powered by Google

Du kan åpne adressen Ollebukta 3, Tønsberg i Google Maps eller Apple Maps programmet.