Hopp til innholdet Hopp til hovedmenyen Hopp til bunnmenyen

Synes du kalenderen er tom? Finn ut hvorfor vi ikke kan hente arrangementer fra Facebook.

Pushwagner

Pushwagner

Tider

  • Lørdag 22. september 2012, fra 14:00

Billetter

Gratis

Hariton Pushwagner (Terje Brofos, f. 1940) er en nestor i norsk samtidskunst og har nærmest oppnådd kultstatus med sine pop- og tegneserieinfluerte verk. Kort tid etter utdannelsen på akademiet i Oslo møtte han forfatteren Axel Jensen som han hadde et nært samarbeid med i mange år. 1970-årene tilbrakte han i London, men reiste også på lange studieturer til USA.

Utstillingen, som også skal vises i England og Nederland, er den internasjonale lanseringen av Pushwagners tre originale hovedverk, samt en presentasjon av tidlige tegninger og skisser som ikke tidligere har blitt vist. Den grafiske tegneserien Soft City påbegynte han i 1969 og avsluttet i London i 1976. Sammen med animasjonsfilmen Soft City fra 2008, som også skal vises, utgjør disse tegningene en bitende sivilisasjonskritisk satire over det moderne samfunnsmaskineriets vilje til å forme alle individer likt. Han følger opp disse arbeidene i serien Family of Man fra 1980, der de små tegningene overføres til store flerfargede silketrykk. Inspirert av Aldous Huxleys roman Vidunderlige nye verden og forbildet Andy Warhol skapte han i årene 1986-93 sitt store hovedverk: Apocalypse Frieze. De syv maleriene i serien er for anledningen satt inn i en monumental ramme, slik opprinnelig var tenkt med henvisning til Jan van Eycks altertavle i Gent fra 1432. Den detaljrike frisen viser endeløse prosesjoner der krigens destruktivitet kommer til syne i de robotiserte skikkelsene, og der fabrikkene fremstår som dødsleire.
Utstillingen er kuratert av direktør Anthony Spira ved MK Gallery i Milton Keynes utenfor London, med norske Natalie Hope O´Donnell som medkurator. Etter åpningen her i juni går den videre til Haugar før den ender opp i Museum Boijmans van Beuningen i Rotterdam. Utstillingen ledsages av en fantastisk bok om Pushwagners liv og kunst på engelsk.

Sted

Haugar Vestfold Kunstmuseum

Graabrødregaten 17, Tønsberg

Powered by Google

Du kan åpne adressen Graabrødregaten 17, Tønsberg i Google Maps eller Apple Maps programmet.