Hopp til innholdet Hopp til hovedmenyen Hopp til bunnmenyen

Synes du kalenderen er tom? Finn ut hvorfor vi ikke kan hente arrangementer fra Facebook.

Stumfilmkonsert - Bergenstoget plyndret i natt - Jonas Cambien trio

Stumfilmkonsert - Bergenstoget plyndret i natt - Jonas Cambien trio

Fra original filmplakat 1928

Tider

  • Lørdag 20. august 2016

Billetter

I døra

Voksen: 200,-
Inkludert medlemsskap: 250,-
Ungdom: 100,-
Inkludert medlemsskap: 150,-
Student: 100,-
Inkludert medlemsskap: 150,-

  1. påskedag 1923 faller på 1. april. Hvilket betyr at den som begår et dristig kupp på denne dagen, vil få et godt forsprang. For det første vil politiet ta det hele for aprilsnarr og falsk alarm. For det andre er det er påskehelg, og hele Norge stenger.

BERGENSTOGET PLYNDRET I NATT ble forfattet av Nordahl Grieg og Nils Lie i 1923. De to litteratene hadde behov for en inntekt, og bestemte seg for å samarbeide om en kriminalroman for å skaffe seg til smør på brødet. Vennene skrev annethvert kapittel, og møttes på en kafe i Hegdehaugsveien hver ettermiddag og leste for den andre bokens nyskrevne kapittel. Etter utgivelsen har det forblitt hemmelig hvilke kapitler som er skrevet av Grieg og hvilke av Lie. Da boken ble lansert lørdag før palmesøndag i 1923 annonserte Gyldendal utgivelsen med en stor overskrift på avisenes førstesider som om det var en nyhetsoverskrift, men med et lite (avert) under, noe som ikke ble lagt merke til, og avisene ble nedringt av fortvilte mennesker som hadde familie og venner med toget. Det hevdes at denne romanen, og markedsføringen av den, er opptakten til fenomenet «påskekrim».

Filmen ble lansert i 1928, og er ett av de aller første forsøk på å lage norsk underholdningsfilm for det internasjonale markedet, og som sådan en lite kjent milepæl i norsk filmhistorie. Stumfilm var et mer internasjonalt medium enn hva de senere snakkefilmene har kunnet være, og i hovedrollene opptrer ekteparet Aud Egede-Nissen og Paul Richter, begge stjerner i tysk stumfilm i første halvdel av 1920-årene. Større biroller spilles av norske og tyske skuespillere, mens de fem studentene er amatører fra Blindern studenthjem.

Jonas Cambien-trio består av André Roligheten på saksofon, Andreas Wildhagen på trommer, og Jonas Cambien på piano. Gruppa spiller egne komposisjoner og improvisasjoner til filmen og sørger for maksimal stemning på Støperiet. Jonas Cambien er også en del av sjumannsbandet Karokh, som i 2015 spilte i Tønsberg filmklubb til stumfilmen Berlin - Storbyens symfoni. Filmen vil vises fra 16 mm-film, og er en sjelden anledning til å se film fra rull i Tønsberg.

Mer informasjon her

Kontakt

Vibeke Lia
info@tonsbergfilmklubb.no

Sted

Støperiet

Rambergveien 5, Tønsberg

Powered by Google

Du kan åpne adressen Rambergveien 5, Tønsberg i Google Maps eller Apple Maps programmet.